Странице

среда, 2. новембар 2016.

Humus i hrskave integralne plocice

Ukoliko do sada niste probali humus, predlazem da ga probate sto pre,  ukus je fantastican a veoma je zdrav.Regulise nivo secera u krvi, snizava los holesterol, bori se protiv anemije...to su samo neke od pogodnosti za nas organizam.glavni sastojak humusa su leblebije.Mozete ih pronaci u prodavnicama zdrave hrane.Cena im je oko 250 din po kg.Vidjala sam ih i u limenkama,  vec skuvane i oljustene, spremne za upotrebu.Tahini pastu takodje imate po marketima ali mozete je i sami napraviti tako sto cete 100 gr susama blago ispeci na tiganju, potom ga sameljite u mlinu za kafu ili blenderu, dodajte maslinovo ulje otprilike 2-3 kasike i malo soli, promesajte i dobili ste tahini pastu.
Potrebno vam je;
200 gr leblebija skuvanih i oljustenih od opne
malo vode u kojoj su se kuvale
sok pola limuna
soli po ukusu
tahini pasta 1  puna kasika
maslinovo ulje
beli luk (ja ga licno izostavim ali mozete staviti po ukusu)

Kuvane leblebije stavite u blender sa malo vode u kojoj su se kuvale, dobro ih sameljite dok ne dobijete glatku smesu.
Treba da izgleda ovako.Zatim dodajte, tahini pastu.
Tahini pasta ovako izgleda.

Zatim i maslinovo ulje, so i sok od pola limuna.Opet dobro izblendirajte dok se sastojci ne povezu, i dobili ste humus.
Mozete ga jesti sa bilo cim, najbolje ide uz ove hrskave plocice sa semenkama.
Za plocice vam treba:
100 gr razanog brasna
100 gr speltinog brasna (moze i psenicno integralno)
100 gr heljdinog brasna
1 puna kasika masti ili ulja po zelji
3 kasike semenki lana
3 kasike semenki suncokreta
3 kasike semenki golice
3 kasike susama (ja sve semenke malo usitnim u mlinu za kafu)
pola kesice praska za pecivo
3 kasike kiselog mleka
mlaka voda po potrebi da dobijete srednje tvrdo testo koje mozete da razvucete.
Testo stavite na pek papir a papir stavite na prevrnuti pleh.Preko opet jos jedan list pek papira.Oklagijom rastanjite testo izmedju dva lista papita sto tanje mozete.Odlepite gornji sloj pek papira i ostrim nozem secite na plocice velicine koje zelite, pecite ih oko 10-15 min na 160C.
Uzivajte i hranite se zdravo.
Prijatno ;)  

Нема коментара:

Постави коментар