Predivne kockice sa medom i finim kremom ...
Potrebno je za testo:
- 1 jaje
- 150 gr secera
- 1 kasika, ravna, sode bikarbone
- 50 gr margarina
- 2 kasike mleka
- 2 kasike meda
- 1 kasika kakao
- 450 gr brasna
U serpu stavite sve navedene sastojke, sem brasna. Dobro umutite zicom da se svi sastojci sjedine. Na laganoj vatri mesajte dok ne pocne da peni tj dok se soda bikarbona aktivira. Sklonite sa sporeta i polako dodajte brasno. Umesite testo koje se ne lepi. Podelite ga na 4 dela i na pek papiru razvucite 4 kore.
Razvucite ih sto tanje mozete. Ja sam odozgo stavila jos jedan list pek papira i tako mi je bilo mnogo lakse da razvijem tanke korice. Pecite ih na obrnutom plehu, 4 do 5 min na 160 do 170 C. Brzo budu gotove. Kad sve 4 budu gotove ostavite ih prekrivene krpom da se ohlade i za to vreme napravite fil.
Fil:
- 400 ml mleka
- 4 kasike secera
- 2,5 vrhom pune kasike brasna
- 1 vanilin secer
- 150 gr maslaca ili margarina
U serpu sipajte 400 ml mleka, odvojite malo od toga i u cinijici razmutite sa dve i po, vrhom pune, kasike brasna. Dodajte mleku u serpi 4 kasike secera. Kuvajte na laganog vatri dok se secer ne istopi.
Kad se istopi i kad mleko pocne da vri, lagano umesajte krem od brasna koji ste umutili da nema grudvica. Mesajte dok se fil ne zgusne, sklonite sa sporeta i ohladite.
Ohlađeni krem umutite ga sa 150 gr omeksalog maslaca ili margarina, predhodno umucenog sa 2 kasike secera u prahu. Fil podelite na 3 dela i filujte kore. Na poslednju ne ide fil vec glazura od cokolade.
Za glazuru:
- 200 gr cokolade
- 6 kasika ulja
Istopite na pari i dodajte ulje, zatim prelijte preko kolaca. Ostavite da se glazura stegne. Ohladjen kolac pre secenja ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, zatim secite ostrim nozem na stanglice ili kockice.
Kolac je divan...kremast, a zbog meda u koricama, ima ukus kao da je sa plazmom :)
Нема коментара:
Постави коментар