Kazu za vanilice da je to pravi srpski kolacic. Popularni sajt za kuvanje Food52 napravio je listu najboljih sitnih kolaca, medju kojima su se nasle i srpske vanilice u konkurenciji 46 zemalja sveta. Evo jednog provereno dobrog recepta :)
Potrebno je (za oko 60 vanilica):
- 200 gr secera u prahu
- 300 gr masti
- 250 gr kristal secera
- 1 jaje
- 2 zumanca
- sok od polovine jednog limuna
- 250 gr mlevenih oraha
- malo rendane limunove kore
- malo arome vanile
- oko 600 gr brasna
- Za spajanje vanilica, dzem od kajsija
Umutite mast sa kristal secerom penasto, dodajte jaje i zumanca, secer u prahu, limunovu koru i sok od pola limuna, vanilu, orahe i brasno. Zamesite testo i uvijte ga u prozirnu foliju.
Ostavite u frizideru bar 3 sata da odstoji ili preko noci.Kad je odstajalo, premesite ga malo i na pobrasnjenu povrsinu razvucite testo i modlicom vadite kruzice.
Redjajte u pleh i pecite na slabijoj temperaturi, oko 160 C oko 10-15 min, treba da ostanu svetle, nikako da se prepeku. Ohladjene kolacice spajajte dzemom od kajsija i uvaljajte u secer u prahu. Drzite ih u metalnoj kutiji. Najbolje da odstoje 2 dana.
Нема коментара:
Постави коментар